Kennismaking Prof. Dr. Jan H. Richardus

Jan Hendrik Richardus
Jan Hendrik Richardus

Jan Hendrik Richardus is arts Maatschappij en Gezondheid, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Bij zijn huidige onderzoeksactiviteiten richt hij zich op de bestrijding van besmettelijke ziekten, met name de ontwikkeling en evaluatie van bestrijdingsmaatregelen door middel van epidemiologische methoden zoals mathematische simulatiemodellering. In de afgelopen jaren heeft hij daarnaast studies opgezet met betrekking tot sociale en gedragsmatige aspecten bij de preventie van infectieziekten. Zijn interesse gaat met name uit naar besmettelijke ziekten die chronisch van aard zijn en met complicaties op lange termijn, zoals de mycobacteriële ziekten tuberculose, lepra en virale hepatitis B.

Door zijn eerdere werk met The Leprosy Mission International (TLMI) heeft hij jarenlange ervaring met lepra. Zijn deskundigheid ligt met name in de overdracht van de leprabacterie M. leprae en de preventie van handicaps bij leprapatiënten.

Hij heeft leiding gegeven aan een groot gerandomiseerd klinisch onderzoek in Bangladesh naar het effect van chemoprofylaxe met rifampicine bij contactpersonen van leprapatiënten (de COLEP-studie). Momenteel leidt hij een onderzoek in Bangladesh waarbij de combinatie van chemoprofylaxis met rifampicine en immunoprofylaxis met het BCG vaccin onder contacten bij leprapatiënten wordt bestudeerd (MALTALEP-studie).

BangladeshHij is lid en adviseur van diverse internationale samenwerkingsverbanden met betrekking tot lepra onderzoek, met inbegrip van het IDEAL consortium. Met betrekking tot tuberculose heeft hij de leiding gegeven aan studies in Nederland en in Indonesië.

Een ander belangrijk onderzoeksonderwerp is virale hepatitis B. Focus ligt hierbij op de verspreiding van chronische hepatitis B, de toepassing van moleculaire epidemiologische technieken in de praktijk van de gezondheidszorg, de identificatie van risicogroepen (voornamelijk migranten) en de beoordeling van strategieën om nieuwe infecties te voorkomen en de behandeling en verwijzing van bestaande patiënten met chronische hepatitis B te optimaliseren.

Naast bovenstaande is hij betrokken bij diverse andere studies naar besmettelijke ziekten, onder andere via internationale samenwerkingsverbanden met China over influenza, met Indonesië op tuberculose en met Zuid-Afrika over hiv/aids.